Το πανελλαδικό περιοδικό «Πατρινόραμα» οργάνωσε ενημερωτικό συνέδριο με Θέμα: «Παθητική και ενεργητική ασφάλεια δικύκλων στο αστικό περιβάλλον».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του εμπορικού συλλόγου Πατρών, το Σάββατο 27 Μαΐου.
Παρακάτω το κείμενο της ομιλίας μου.
Kαλημέρα σε όλες και όλους, ονομάζομαι Δημήτρης Αγγελακόπουλος, είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός του πανμιου Πατρών με διπλωματική εργασία με τίτλο ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΥΚΛΑ.
Είμαι μοτοσικλετιστής με 100αδες χιλιάδες χλμ σε κάθε είδους οδικό δίκτυο της Ελλάδας και της Ευρώπης και ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το εντούρο και την αγωνιστική οδήγηση στην πίστα. Πάνω απ όλα όμως, είμαι εκπαιδευτής οδήγησης που όπως και οι εκλεκτοί συνάδελφοι που είναι σήμερα μαζί μας έχω χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης, τόσο στα δίκυκλα όσο και σε κάθε είδους όχημα.
Βρεθήκαμε εδώ σήμερα σε αυτή την ημερίδα για να μιλήσουμε για την οδική ασφάλεια και μάλιστα στοχευμένα σε ότι αφορά τη μοτοσυκλέτα και το δίκυκλο γενικότερα στον αστικό ιστό. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για ενεργητική και παθητική ασφάλεια, όταν προηγουμένως δεν έχουμε κάνει μια σε βάθος αναφορά στην εκπαίδευση.
Η εκπαίδευση και η εξέταση με τον τρόπο που γίνεται σήμερα πανευρωπαϊκά, περιορίζεται στην απόκτηση από τον υποψήφιο δικυκλιστή, των βασικών δεξιοτήτων χειρισμού και της τήρησης του κώδικα κατά την κυκλοφορία. Προφανώς αυτά από μόνα τους δεν επαρκούν για να κινηθεί κανείς με τη μέγιστη ασφάλεια στο οδικό περιβάλλον.
Η οδήγηση της μοτοσυκλέτας είναι μια δραστηριότητα η όποια απαιτεί υψηλά επίπεδα δεξιοτήτων, απαιτεί συνεχή συγκέντρωση και καλή κρίση. Ωστόσο η βασική εκπαίδευση αφορά τα πρώτα βήματα κάποιου, την πρώτη επαφή του με τον κόσμο του δικύκλου. Είναι τόσο καθοριστικό αυτό για τη συνέχεια, που εύκολα συμπεραίνει κανείς πως η βασική εκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σημαντικός παράγοντας για την ενεργητική ασφάλεια. Τονίζω ξανά πως μιλάμε για ανθρώπους κυρίως νεαρής ηλικίας που για πρώτη φορά στη ζωή τους έρχονται σε επαφή με το δίκυκλο.
Η συμμετοχή στις εξετάσεις οδήγησης προϋποθέτει μια σειρά από απλές δοκιμασίες, μέσα από τις οποίες ο υποψήφιος αποδεικνύει την ικανότητά του σε ισορροπία, επιτάχυνση, επιβράδυνση και απλούς ελιγμούς. Απαιτείται όμως προετοιμασία απο επαγγελματία εκπαιδευτή, ο οποίος είναι σε θέση να διδάξει με το σωστό τρόπο τις βασικές τεχνικές οδήγησης, ώστε ο υποψήφιος δικυκλιστής να αποκτήσει γερές βάσεις και να ξεκινήσει την οδηγική σταδιοδρομία του με ασφάλεια.
Όλοι οι συνάδελφοι στην πόλη μας, παρέχουν εκπαίδευση σε υψηλό επίπεδο, με σοβαρότητα και επαγγελματισμό, κάνοντας απόλυτα σαφές πως μόνο δίπλα σε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή μπορεί κανείς να τολμήσει τα πρώτα του βήματα στο μαγικό κόσμο της μοτοσυκλέτας.
Μια σειρά από κακώς κείμενα ωστόσο στέκονται εμπόδια στο έργο της εκπαίδευσης.
Πολλοί μαθητές μας έρχονται εντός εισαγωγικών μαθημένοι από γονείς, φίλους και λοιπούς επίδοξους δασκάλους, έχοντας μάθει εντελώς στραβά και έχοντας ήδη αφομοιώσει κακές πρακτικές.
Το λέμε και το ξαναλέμε – αφήστε τα παιδιά σας στους ειδικούς.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η ασφαλιστική κάλυψη κατά την εκπαίδευση των υποψηφίων στα δίκυκλα. Όσο και αν σας φαίνεται παράδοξο, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ασφαλιστικό προϊόν που να καλύπτει πλήρως τον υποψήφιο κατά την κίνησή του με τις εκπαιδευτικές μοτοσυκλέτες εντός του αστικού ιστού. Πώς περιμένει κάποιος από τον ευάλωτο νέο αναβάτη να κατανοήσει στην πράξη έννοιες όπως ενεργητική και παθητική ασφάλεια, όταν σχεδόν δεν του επιτρέπεται να κινηθεί με το εκπαιδευτικό δίκυκλο εντός του αστικού ιστού.
Από την άλλη, η πολιτεία διαχρονικά εδώ και 20 χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με το αντικείμενο στέκεται αδιάφορη, μην κατανοώντας τη βαρύτητα της ίδιας της της αδιαφορίας. Η εκπαίδευση και η εξέταση με απόφαση της περιφέρειας γίνονται μέσα σε χώρους επιεικώς άθλιους και τουλάχιστον επικίνδυνους. Χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, χωρίς καθαριότητα, χωρίς τάξη, και κυρίως χωρίς ίχνος ευαισθησίας.
Ο υποψήφιος που καλείται να εκπαιδευτεί και να εξεταστεί μέσα σε αυτούς τους χώρους, μένει με την εντύπωση πως η εξέταση είναι ένα γελοίο εμπόδιο άνευ σημασίας στο δρόμο του προς την απόκτηση διπλώματος. Με αποτέλεσμα η όποια προσπάθεια γίνεται από τους εκπαιδευτές να κατακρημνίζεται από το ίδιο το περιβάλλον της εξέτασης. Και ενώ στην πόλη μας θρηνούμε συνεχώς θύματα τροχαίων ατυχημάτων με δίκυκλα, δήμος και περιφέρεια αρνούνται να ανταποκριθούν στις συνεχείς εκκλήσεις μας για εξεύρεση λύσης.
Και επειδή δεν μπορούμε να μιλάμε για οδική ασφάλεια όταν δεν έχουμε επενδύσει ούτε τα στοιχειώδη στην εκπαίδευση, καλούμε ως κλάδος και από αυτό εδώ το βήμα, τόσο την περιφέρεια όσο και το δήμο, να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην εκπαίδευση να συνδράμει τα μέγιστα στην οδική ασφάλεια στην πόλη μας.
Μαζί μπορούμε να φτιάξουμε ένα χώρο εκπαίδευσης και εξέτασης που θα προάγει την οδική ασφάλεια στον αστικό ιστό και όχι μόνο, και ταυτόχρονα θα είναι διαφήμιση για την πόλη και την περιφέρεια.
Κλείνοντας, εύχομαι αυτή η ημερίδα να αποδώσει τα αναμενόμενα και να βάλει τον πήχη ψηλότερα στον κοινό μας στόχο. Την οδική ασφάλεια
Ευχαριστώ πολύ.